Nejlepší logistické inovace ČR roku 2018

Zdeňka Linková Aimtec
4. 7. 2019 | 3 minuty čtení

Vydavatelství Economia vyhlašuje každý rok v rámci konference Zóna logistika ceny pro nejlepší logistické inovace. Letos se o první příčky poprali roboti, rozšířená realita a centrum pro zpracování ryb. Ocenění Impuls logistika Top logistický produkt – software si odnesl Aimtec. V dalších kategoriích uspěly Škoda Auto, HOPI a MiR.

Měsíčník Logistika a vydavatelství Economia vyhlásily cenu Impuls logistika pro mediální podporu nástupu inovativních projektů a produktů v logistice. Soutěž má čtyři kategorie: Top logistický projekt, Služba, Hardwarový produkt a Softwarový produkt. Porota složená z akademiků, odborných novinářů a lidí z branže při hodnocení zohledňuje zejména inovativnost myšlenky, využití nových postupů nebo zařízení v praxi a celkové přínosy projektu pro firmu. Letos patřilo vítězství Škoda Auto za zavedení autonomní přepravy dílů v závodě ve Vrchlabí nebo společnosti Mobile Industrial Robots za autonomního mobilního robota MIR500 s nosností až 500 kilogramů. Top logistickou službou se stalo centrum pro zpracování a logistiku mořských ryb a plodů koncernu HOPI. V softwarové sekci porotu zaujala aplikace rozšířené reality pro kontrolu kvality standardizovaných výrobků Aimtec AR Quality Check (ARQ).

Kontrola kvality pomocí tabletu

Kontrola kvality pomocí rozšířené reality (AR) vznikla jako pilotní projekt pro významného dodavatele dveřních panelů osobních automobilů. Výrobky, které jsou standardizované tvarem, rozměry a dalšími parametry a které zároveň existují ve velkém množství variant, jsou těmi pravými, na které lze AR aplikovat. I přesto, že výstupní kontrolu obvykle provádějí proškolení a zkušení operátoři, mohou se i oni dopustit chyby. Cílem Aimtecu bylo poskytnout jim nástroj, se kterým dokážou vyhodnotit situaci rychle, jednoduše a pokaždé stejně.

Kontrola kvality pomocí tabletu
Kontrola kvality pomocí tabletu. Foto: Aimtec

Přínosy rozšířené reality při kontrole kvality:

  • snížení času potřebného k provádění kontroly,
  • eliminace chyb,
  • snadné zaškolení na proces,
  • zvýšení kvality informací díky přesným a jednoznačným záznamům a
  • digitalizace procesu a s ním související eliminace spotřeby papíru pro tištěné záznamy.

Proces kontroly kvality pomocí AR

Při výstupní kontrole nejdříve pracovník kontroly kvality naskenuje pomocí tabletu čárový kód kontrolovaného dílu, a následně namíří kameru tak, aby byl na obrazovce celý díl. Systém automaticky monitoruje kontrolní body na výrobku a vyhodnotí, zda je díl kompletní. Pracovníkovi pak nabídne možnost vyfotografování produktu a zápis hodnoty výstupní kontroly. Data spárovaná s konkrétním výrobkem se odešlou do MES systému, kde jsou uložena pro další využití a zpětnou dohledatelnost. Celý proces kontroly kvality je tak zautomatizovaný, a hlavně s jednotnými výstupy ze všech kontrolních pracovišť.

Motivací byly přínosy

První verze aplikace ARQ vznikla v rámci R&D platformy AimtecLab. Na jejím přerodu v komerční produkt pracuje specializovaný tým vývojářů hledající uplatnění pro nové technologie v praxi. Při vývoji kontroly kvality v AR hrály velkou roli její přínosy ‒ snížení času potřebného k provádění kontroly, eliminace chyb, snadné zaškolení na proces, zvýšení kvality informací díky přesným a jednoznačným záznamům a digitalizace procesu a s ním související eliminace spotřeby papíru pro tištěné záznamy.

Sdílejte článek

Top novinky
z oblasti logistiky, IT a výroby.

Přihlaste se k odběru Aimtec Insights

Přihlášením k odběru novinek souhlasím se zpracováním osobních údajů.

loading