Jan Stočes o aimtec.cloud: Máme teď mnohem větší zodpovědnost

Zdeňka Linková Aimtec
14. 6. 2019 | 4 minuty čtení

Letos v dubnu jsme oficiálně spustili novou službu aimtec.cloud, která zastřešuje všechna cloudová řešení Aimtecu. Co nás k tomu vedlo, kde vidíme budoucnost cloudových služeb a jak mohou výrobní a logistické firmy profitovat ze SaaS? Odpovídá Jan Stočes, Cloud Services Director.

Honzo, v Aimtecu jsi začínal jako manažer produktu ClouEDI. Už tady šlo o cloudové služby. Je to tak?

Ano, ClouEDI bylo první cloudové řešení, které začal Aimtec nabízet. Před šesti lety jsme úspěšně dokončili první projekt na EDI komunikaci formou služby. Protože se věnujeme především oblasti automotive, postupně přibyly speciální funkce právě z tohoto oboru, a to Zákaznický a Dodavatelský portál, kontrola ASN a další. Cloud a SaaS jsou ale trendem napříč odvětvími, svědčí o tom i rostoucí počet našich zákazníků z dalších odvětví, jako jsou chemická výroba nebo logistika. 

Viděli jsme příležitost, jak nabídnout jednoduché, rychlé a kvalitní řešení. Když jsme s ClouEDI začínali, bylo specializovaných služeb v cloudu ještě poskrovnu. Dnes již firmy vyhledávají prakticky veškerá řešení As a Service, ať jde o EDI, WMS, nebo dokonce ERP. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli uvést na trh aimtec.cloud.

Během vývoje ClouEDI a nových funkcionalit jsme zjistili, že v cloudu nabízíme řešení, která se netýkají jen EDI. Vedle rozvoje už zmíněných portálů jsme například vyvinuli integraci se čtečkami, Yard Management System a další. Uvedení MES a WMS jako služby je tak jen logickým krokem a dalším stupněm ve vývoji našich produktů.

Jak dlouho trvalo, než mohl být aimtec.cloud spuštěn?

Od finálního rozhodnutí, že jdeme i do WMS a MES, to bylo zhruba půl roku, ale rozhodně nejsme u konce. Vývoji se věnuje tým lidí ve všech našich divizích, ale je možné, že je v budoucnu budeme dedikovat pouze na cloud. 

Jaká jsou úskalí poskytování SaaS?

I když se na první pohled může zdát, že u cloudových služeb jde jen o kopii on-premise řešení, není tomu tak. Museli jsme změnit styl uvažování a práce. Se SaaS jsme zodpovědní za kompletní chod aplikací, dostupnost, aktualizace i bezpečnost. U on-premise řešení velkou část zaštiťuje firemní IT zákazníka. Navíc, stejně jednoduše jako si uživatel může služby zapnout, může je i vypnout. Spokojenost klienta hraje velkou roli, stejně jako SLA, která bývají přísnější než u většiny fyzických řešení. Ačkoli máme po boku partnera Amazon Web Services, jednoho z největších poskytovatelů IaaS, prvotní kontakt neseme na svých bedrech my. A na nás je pak celá zodpovědnost za funkčnost řešení i kritika v případě zádrhelů. Výhodou AWS je ale robustnost řešení, díky kterému je riziko výpadku sníženo na minimum

Jaká jsou naopak úskalí u zákazníka?

Prakticky žádná. Některé konzervativní firmy si mohou udržovat vůči cloudovým službám odstup, ale to jsou spíš výjimky. Naopak s cloudem mohou výrobní společnosti získat řešení, na která jsou zvyklé z on-premise, a navíc rychleji, bez velké počáteční investice. K tomu si mohou vybírat a skládat funkce podle potřeby. 

Takže převažují výhody?

Určitě. Ke spuštění cloudových služeb stačí připojení k internetu. Firmy už nemusejí řešit infrastrukturu, instalace, licence, aktualizace a tak dál. Počáteční investice je také oproti on-premise řešení velmi malá. V kombinaci se spolehlivostí a bezpečností, které lze v dnešní době dosáhnout, je SaaS jednoznačně budoucností a ne pouhým trendy slovem.

Kam se budou cloudové služby pro průmysl vyvíjet dál?

Myslím, že doba obrovských multifunkčních monolitů je již za námi. Trendem není pouze cloud, o čemž svědčí i plánovaný přechod SAP výhradně na cloudovou verzi, ale i různé mikroslužby a moduly, které si firmy pořizují ke svému ERP. Zákazníci stále častěji využívají možnosti složit si svá řešení z jednotlivých menších systémů, které si koupí jako službu, a když je nepotřebují, opět je vypnou. Bude tedy třeba nejen umět integrovat cloudová řešení na on-premise systémy, ale i jednotlivé SaaS mezi sebou. Dalším velkým tématem bude samozřejmě IoT a zpracování dat z nich, tam je cloud jednoznačnou výhodou.


Jan Stočes, Cloud Services Director

Honza se od začátku své kariéry věnuje IT ve výrobních firmách, působil také jako konzultant v mezinárodní společnosti CSC (dnes DXC Technology). V Aimtecu působí od roku 2016, kdy začal rozvíjet první cloudovou službu společnosti. Od uvedení aimtec.cloud na trh má na starosti strategický rozvoj celého cloudového portfolia Aimtecu. Ve volném čase se věnuje sportu a rodině. Domluví se plynně anglicky a německy.

Sdílejte článek

Top novinky
z oblasti logistiky, IT a výroby.

Přihlaste se k odběru Aimtec Insights

Přihlášením k odběru novinek souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Dostávejte souhrn novinek
ze světa logistiky, výroby a IT do mailu.

Přihlaste se k odběru Aimtec Insights

Přihlášením k odběru novinek souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Mohlo by Vás také zajímat

loading