Král je mrtev, ať žije král ‑ Zebra MC9300!

Antonín Steinberger Aimtec
13. 6. 2019 | 3 minuty čtení

Mobilní terminály MC9000 patří již dlouhou dobu k bestsellerům ve své kategorii. Od prvního uvedení na trh v roce 2003 se této modelové řady prodalo 2,8 milionu kusů. Není se čemu divit, protože mezi mobilními terminály jde o jedno z nejrobustnějších řešení, které je schopno ustát dlouhodobý náročný provoz ve výrobě a skladu.

Poslední dostupná generace řady MC9000 s označením MC92 má svá nejlepší léta za sebou. Očekávali jsme proto netrpělivě nástupce, kterého jsme se nyní dočkali. Zebra právě vypouští na trh nový model MC93 s mnoha novinkami.

Zebra MC9000
Zebra MC9300

Začněme tím, co je patrné na první pohled (dotek). Už při uchopení „93“ zaujme svou ergonomií a zpracováním. Máte pocit, jako byste drželi skutečnou zbraň, se kterou pokoříte všechna úskalí pickování. Terminál je navíc dokonale vyvážen.

Jistě zaujme 4,3“ kapacitní displej, který poskytne prostor pro zobrazení více informací. LCD je navíc chráněno hned dvěma vrstvami Gorillaglass. Za praktické také považuji uložení skenovacího modulu, který je více „utopený“ v těle zařízení, což jistě zajistí lepší ochranu proti poškození.

Při pohledu na baterii nás na první pohled čeká nemilé překvapení. Všechny předchozí generace využívaly stejný model baterie, a tedy i stejné příslušenství pro nabíjení. Nová generace přichází se zcela novou baterií, a to může být z hlediska kompatibility se staršími nabíječkami problém. Stačí ale aplikovat speciální adaptér a současné nabíječky můžete používat i s MC93. S novou baterií je spojena řada výhod. Baterie má nyní kapacitu 7 000 mAh, to samo o sobě zajistí přibližně dvojnásobnou výdrž na jedno nabití. Navíc s novými nabíjecími stanicemi s funkcí rychlonabíjení se dostanete na 90 % kapacity za pouhé 3,5 hodiny.

Výpočetní výkon zajišťuje osmijádrový procesor Snapdragon 660 2,2GHz a 4 GB operační paměti. Platforma je u všech nových terminálů, se kterými Zebra za poslední dobu přišla, anebo teprve přijde. Poprvé tak dochází ke sjednocení portfolia. Z toho vyplývají klady v podobě lepší podpory, aktualizací a využívání softwaru napříč Zebra produkty.

Dostáváme se k dalším vlastnostem, které již souvisejí se softwarem, tedy s tzv. Zebra Mobility DNA, kde se dá mluvit asi o největší konkurenční výhodě. Budoucnost totiž patří Androidu, a tak i v případě MC93 se setkáme pouze s Enterprise Android 8.1 operačním systémem s předinstalovanými utilitami, jako jsou např. Device Tracker pro lokalizaci zařízení, Push to Talk, ALL Touch TE neboli Velocity Telnet Emulator, StageNow pro snadnou a rychlou konfiguraci více zařízení najednou nebo Enterprise Home Screen pro. Zajímavou novinkou je také Power Precision Console, se kterou můžete vzdáleně sledovat kondici každé jednotlivé baterie bez ohledu na to, ve kterém zařízení právě je.

Díky programu LifeGuard můžeme i v případě MC93 počítat s deset let trvající podporou a bezpečnostními updaty. S ohledem na zkušenosti s předchozími generacemi, které jsou mnohdy bez problému v provozu i déle než deset let, a protože MC93 je právě na začátku svého životního cyklu, jistě jde o zajímavou investici v rámci nadcházejících projektů.

Na MC93 jsme si sice nějakou dobu museli počkat. Ale už po prvních dojmech musíme konstatovat, že se čekání vyplatilo.

Specifikace MC9000
Specifikace MC9300

Sdílejte článek

Top novinky
z oblasti logistiky, IT a výroby.

Přihlaste se k odběru Aimtec Insights

Přihlášením k odběru novinek souhlasím se zpracováním osobních údajů.

loading