Cloud není jen úložiště pro vaše fotky

Marek Šabatka Aimtec
2. 4. 2019 | 4 minuty čtení

Přijde vám cloud jako výdobytek moderní doby? Víte ale, že jste ho začali používat mnohem dříve, než si možná myslíte? Pokud si vzpomínáte na první e-mailovou adresu, kterou jste si založili, ať už u Googlu nebo u Seznamu, je to právě ten okamžik, od kterého jste se stali uživatelem cloudových služeb. Od té doby se ale možnosti toho, co všechno je možné v cloudu provozovat, velmi rozšířily. Cloud zkrátka není jen externí úložiště.

Asi nejvíc se pojem dostal do povědomí jako místo pro sdílení dokumentů a fotografií. Mnoho firem mu také vděčí za svůj raketový růst. Bylo by ale lehkovážné vývoj cloudu ignorovat a mít ho jen jako náhradu vlastního hardwaru (serverů). Cloud je technologie, která může posunout vaši výrobu a logistiku na další úroveň za zlomek ceny obvyklých softwarových nástrojů.

Co je vlastně cloud

Cloud je obecný pojem pro poskytování služeb přes internet. Často zmiňovanými, ale zároveň řešitelnými nevýhodami cloudu jsou rychlost a spolehlivost zákazníkova internetového připojení. Druhy služeb, které lze odebírat, jsou pak rozděleny do tří modelů:

Infrastruktura jako služba (Infrastructure as a Service, IaaS)

Jednoduše řešeno – IaaS je virtuální serverovna. Pokud pro své účely potřebujete ukládat nebo zpracovávat velké množství dat, řešíte vysokou dostupnost vašich systémů odkudkoliv nebo vysokou míru flexibility, ale nechcete kupovat ani spravovat vlastní hardware, je pro vás řešením právě IaaS. Veškerá IT infrastruktura se v tomto modelu nachází v datových centrech.

Platforma jako služba (Platform as a Service, PaaS)

PaaS (platforma) už bývá běžným uživatelům skrytá. Využívají ji hlavně vývojáři a správci aplikací. Je to softwarové prostředí, ve kterém dochází k faktickému vývoji a běhu aplikací SaaS.

Software jako služba (Software as a Service, SaaS)

Ačkoli je cloud nehmotný, na SaaS si v přeneseném slova smyslu můžete sáhnout. Uživatelé zřejmě nejvíce znají model Cloud Computing. Ať už se bavíme o zmíněných sdílených úložištích nebo o e-mailových službách, všechno je SaaS. Patří sem například i Office 365 nebo Spotify.

Výhody cloudu

  • Škálovatelnost a flexibilita
  • Bezpečnost
  • Minimální počáteční investice
  • Dostupnost všech dat odkudkoli
  • Rychlé zprovoznění
  • Větší odolnost vůči výpadku
  • Pay as you go

Jednoznačnou výhodou využití cloudových služeb je jejich škálovatelnost a flexibilita. Vybíráte si pouze ty moduly (služby), které aktuálně potřebujete, a tomu odpovídá i cena. Nemusíte platit drahá robustní řešení, u kterých nevyužijete všechny funkcionality, ale vždy si skládáte svůj vlastní software na míru vaší konkrétní situaci.

Druhou nespornou výhodou jsou náklady. S využitím cloudových služeb nemusíte investovat do infrastruktury a její správy, v případě SaaS ani do komplexního softwaru. Veškerá starost o hardwarové zajištění serverů a jejich údržby přechází na poskytovatele služeb. V případě SaaS se nemusíte starat prakticky o nic. Na základě využití konkrétních modulů platíte pouze měsíční poplatky za užívání služby.

Díky tomu, že v případě SaaS není třeba zajišťovat infrastrukturu ani instalovat celkový systém, je zprovoznění SaaS výrazně rychlejší, než tomu bývá v případě on-premise řešení. To urychluje nejen procesy ve firmě, ale i řešení problémů nebo implementaci nových služeb.

Bezpečnost a záruka dostupnosti služby jsou neméně důležité. Jsou zaručeny nejen poskytovateli samotného SaaS, ale i provozovateli datacenter. Provozovatelé velkých datacenter mají mnohem lepší možnosti ochrany serverů proti fyzickým hrozbám, mohou data distribuovat mezi více datacentry, a tím zajistit vysokou dostupnost služby. Zároveň mají po celém světě rozmístěné dedikované týmy, které neustále řeší potenciální bezpečnostní hrozby a pracují non-stop na tom, aby se k datům nedostal nikdo nepovolaný nebo někdo nevyřadil službu z provozu. Obojí tak zajišťuje větší odolnost vůči výpadku

Nevýhody cloudu

Abychom poskytli objektivní náhled na využití cloudových služeb, je třeba zmínit také jejich nevýhody. Asi nejčastěji je zmiňována (ne)stabilita internetového připojení u koncového zákazníka, která je pro SaaS klíčová. V dnešní době není neřešitelná – společnosti se snaží mít zajištěno internetové pokrytí i kvůli dalším potřebám. Je ale dobré si u svého dodavatele ověřit, že při zprovoznění cloudových služeb nebude problém s připojením k internetu.

Dalším omezením jsou pravidla daná lidmi. V průmyslu podléhají dodavatelé často přísným auditům ze strany zákazníka, který může dokonce určit, že pro jeho projekt nelze využít cloud. Pak je třeba zařídit on-premise řešení. I takové myšlení se ale souběžně s vývojem technologií mění a cloudu se postupně daří přejímat stále více podnikových procesů.

Sdílejte článek

Top novinky
z oblasti logistiky, IT a výroby.

Přihlaste se k odběru Aimtec Insights

Přihlášením k odběru novinek souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Dostávejte souhrn novinek
ze světa logistiky, výroby a IT do mailu.

Přihlaste se k odběru Aimtec Insights

Přihlášením k odběru novinek souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Mohlo by Vás také zajímat

loading