Rozhovor s Tomášem Pivovarníkem z Amphenol‑Tuchel Electronics

Petra Troblová Aimtec
3. 12. 2015 | 7 minut čtení

Česká pobočka německé společnosti Amphenol-Tuchel Electronics GmbH, vyrábějící konektory a kabelové svazky nejen pro OEM, nasadila systém SappyMES pro sběr dat z výroby. O tom, jak se na projekt po pár měsících dívá německá centrála, jaké byly hlavní důvody pořízení MES systému i o očekávaných a reálných přínosech řešení, jsme si povídali s Plant Managerem Tomášem Pivovarníkem.

Můžete blíže specifikovat, čím se společnost Amphenol zabývá a kdo jsou vaši zákazníci?

Závod v Ostrově se řadí do skupiny průmyslové divize americké společnosti Amphenol Corporation. Vyrábíme konektory a kabelové svazky pro průmyslové použití pro přímé zákazníky nebo distributory. Mezi zákazníky patří John Deere, Philips, Bosch, NSN nebo Siemens. Koncern má kolem 150 závodů po celém světě, v Evropě, Severní a Jižní Americe, Číně, Asii a Austrálii. Zaměstnává přes 50 tisíc pracovníků s obratem 5,34 miliardy dolarů. Naše akcie jsou obchodovatelné na burze. Kromě industriální divize se Amphenol zaměřuje také na automobilový, letecký, zdravotnický nebo armádní segment. Jsme druhou největší společností vyrábějící konektory na světě. Jako u automobilového průmyslu, tak i pro nás je důležitá kvalita, bez ohledu na to, jestli jde o konektor pro defibrilátor, robota nebo čtečku platebních karet.

Jak u vás vypadá samotná výroba?

Výroba se skládá ze všech typů procesů, které nacházejí uplatnění u kabelové konfekce. Zákazníkům nabízíme přidanou hodnotu v podobě zpracovávání finálního produktu, tj. kabelového svazku, nebo dodání jen samotného konektoru. Kabely stříháme, krimpujeme a propojujeme společně s konektorem. Ten buď obstříkáváme, nebo vystříkáváme ve vstřikolisech, pokud jde o plastové konektory. Jinak opracováváme také hliníkové odlitky pro konektory pro náročnější podmínky. Využíváme nízkotlaké a vysokotlaké vstřikolisy, robotické nebo ruční pájení, střihačky, lisy, montážní a šroubovací automaty.

Jaké byly hlavní důvody pro nasazení MES systému?

Během několika posledních let jsme zdvojnásobili produktivitu a dostali jsme se do situace, kdy v širokém portfoliu vyrábíme tisíce dílů. Sbírali jsme data z výroby ručně, což bylo personálně, kapacitně i finančně náročné. Spokojili jsme se jen se skupinovou produktivitou a nešli jsme do detailů. Tento postup nám přestal vyhovovat a před dvěma lety jsme začali hledat MES systém, který by nám pomohl automaticky identifikovat slabé procesy z hlediska produktivity, výkonu a personálu. Měli jsme požadavek nahlížet do úrovně jednotlivých výrobních kroků a odhalovat neefektivní prostoje.

Pro jaké řešení jste se nakonec ve výběrovém řízení rozhodli?

Vybírali jsme z několika různých MES systémů, které na trhu jsou. Zvažovali jsme rozvoj našeho stávajícího podnikového systému SAP, ale i nákup externího řešení. Druhé zmíněné jsme poměrně rychle zavrhli, protože jsme nechtěli udržovat separátní systém. Nejvíce mne oslovila nabídka od společnosti Aimtec. Se zástupci jsem měl již zkušenosti z mého předchozího působení ve společnosti Toyoda Gosei Czech. Jejich řešení SappyMES se mi líbilo z toho důvodu, že je postavené na transakcích, které v SAP ERP používáme. Nešlo o žádný nový systém nebo o nové vývojové transakce. Zároveň je řešení uživatelsky přívětivé. Od německé centrály jsme dostali svolení nechat zasáhnout externí společnost do systému SAP a v dubnu letošního roku jsme tak mohli zahájit projekt.

Poměrně často slýcháme, že SAP je robustní, neohebný systém. Jakou máte vy osobně zkušenost?

Na SAP pohlížím obdobně. Jde o velký škálovatelný systém. Záleží proto na tom, jak je zadání připraveno, aby se systém správně naimplementoval. Lidé, kteří dostatečně neznají stávající procesy, pak nejsou schopni definovat, jak by to mohlo lépe fungovat, a často přenášejí stejné chyby ze starého systému do nového. Práce se stává velmi neefektivní. Pak je zapotřebí konzultant nebo tým specialistů, kteří mají vizi a zkušenosti a jsou schopni v této oblasti fundovaně poradit.

Jak řešení SappyMES funguje?

Operátor má vlastní identifikační číslo. Před zahájením operace jej i s čárovým kódem pro zakázku naskenuje. Tím máme v systému informaci, kdy zaměstnanec začal pracovat. Po ukončení dané operace se odhlásí na dotykovém terminálu, který má každá výrobní linka, a zadá počet vyrobených kusů, dobrých i těch špatných. Před zahájením další operace se opět přihlásí k zakázce. Z MES systému máme údaje o čase, jak dlouho operace trvala, a o počtu dobrých a vadných kusů. MES systém v sobě nese již informace o zakázkách a ví, kolik by měla přibližně trvat výroba kusů, které má operátor zadané. Vše pak směřuje k vyhodnocení produktivity operátora.

Jakou máte odezvu od operátorů ve výrobě? Nechápou nový systém jako přehnanou kontrolu jejich práce?

V rámci zaškolování s lidmi napříč společností pracujeme a učíme je, jak se systémem zacházet. Je to změna. A jako každá taková je náročná. Jsme ve fázi, kdy se všichni učíme. Testujeme systém, co všechno s ním dokážeme udělat, případně jak ho dál rozvíjet nad rámec původního zadání. Již nyní máme krásné případy toho, jak máme upravit současnou dokumentaci a školení pracovníků.

Můžete již nyní definovat hlavní přínosy pro vaši výrobu?

V projektu MES se jednoznačně naše očekávání potkala s realitou. To je pro nás podstatné. Z černé díry, kterou pro nás do té doby výroba představovala, jsme se dostali na informace ke konkrétnímu produktu. Víme, v jakém rozpracovaném stavu se jednotlivé výrobky nacházejí. V současné fázi sbíráme data, velké objemy dat. To je pro nás v těchto měsících stěžejní. Z nich budeme schopni statisticky vyhodnocovat. Reálná čísla ještě nemáme, jelikož je to čerstvý projekt. Dnes už je ale vidět, které operace jsou lepší a které horší. Dokážeme zjistit, v jaké fázi rozpracování je daný produkt a kolik hodin nám bude trvat, než se výrobek nebo zakázka dokončí. Zároveň chceme, aby se nám prostřídalo více operátorů na operacích, abychom prostřednictvím nich viděli variabilitu v procesu. Můžeme analyzovat i jednotlivé rozdíly mezi směnami, a nejen mezi jednotlivými operátory.

Prosadili jste si na centrále externí firmu, která bude zasahovat do korporátního systému SAP. Jak se s odstupem času dívá na projekt německá matka?

Velice hrdě. Jsou spokojeni s tím, že jejich česká dcera byla schopna samostatně tento projekt zvládnout v naplánovaném čase a za smluvených finančních podmínek. Podobných projektů v oblasti SAP máme v rámci koncernu hodně, a ne všechny se implementují tak hladce. V budoucnu je možné, že budeme tento pilotní projekt MES rozšiřovat i do dalších závodů společnosti Amphenol.

Jaká je vaše vize na další roky z pohledu logistiky a výroby?

Máme hodně plánů. Zajímáme se o oblasti, které mohou vést ke zvýšení efektivity procesů, jak výrobních, tak administrativních. Vlastníme všechny moduly v systému SAP, ale málokterý používáme důkladně a využíváme plně jeho možností. Rádi bychom se dále rozvíjeli v oblasti kvality, sběru dat přímo ze strojů/výrobních linek, jejich vyhodnocování a reportování. Chceme mít sebraná data ve výrobě transparentní a dále použitelná například pro údržbu. Chtěli bychom hledat způsob, jak zefektivnit systém sběru dat v údržbě, abychom věděli, jak často jsou stroje v odstávce, jak často jsou servisované, kolik hodin strávíme u daných strojů v rámci servisu nebo které náhradní díly jsme spotřebovali, a nahradit tak stávající ruční záznamy v excelu. Uvažujeme také o elektronické komunikaci s našimi dodavateli a kapacitním plánování. Na druhou stranu implementovat jenom systém kvůli tomu, že budeme mít lepší graf, to pro nás není tolik podstatné. Důležité je to, co to doopravdy přinese, a jak pak dokážeme s těmi daty dál pracovat.

Jaký máte názor na Průmysl 4.0? Ovlivňuje vás nějakým způsobem?

Tento přístup nás v současnosti ještě výrazně neovlivňuje. Automatizaci výrobních a administrativních procesů a jejích propojování jsme prováděli i před vyhlášením této iniciativy. Zavádíme je kdykoliv a kdekoliv to má smysl. V krátkodobém horizontu to může vést k poklesu jednotlivých pracovních míst, ale v tom dlouhodobějším bude Průmysl 4.0 vyžadovat programátory, inženýry a další koordinátory lidské a automatické práce.


Tomáš Pivovarník působí od roku 2008 na pozici Plant Managera ve společnosti Amphenol- Tuchel Electronics GmbH v Ostrově. Předtím pracoval jako Senior manažer ve společnosti Toyoda Gosei Czech v Klášterci nad Ohří. Studoval na Technické univerzitě v Košicích.

Sdílejte článek

Top novinky
z oblasti logistiky, IT a výroby.

Přihlaste se k odběru Aimtec Insights

Přihlášením k odběru novinek souhlasím se zpracováním osobních údajů.

loading