Rozšířená realita – od zmrzliny po výrobní linku

Petr Stejskal Aimtec
20. 5. 2019 | 4 minuty čtení

Podle studií University of Washington má až 65 % dětí jednoho nebo více imaginárních přátel. Mnohem víc lidí ale chytalo imaginární zvířátka na reálných ulicích nebo čekalo s mobilem u zmrzliny, až jim houslistka dohraje své sólo, a jejich pochoutka tak bude připravená v té správné konzistenci. Díky rozšířené realitě (Augmented Reality, AR) je to dnes možné. A i když po AR zatím stále nejvíc sahají tvůrci her a reklam, je čas dát vtípky stranou a naučit AR pracovat. Čím dál víc totiž přicházejí na řadu imaginární kolegové, kteří jsou pořád s námi, radí, pomáhají a zároveň si nestěžují na ostatní a nehodnotí nás.

Příběh rozšířené reality se začal psát na přelomu 60. a 70. let 20. století, ale teprve dnes se realita obohacená o počítačově vytvořené prvky dostává do popředí. Podobně jako u jiných technologických vynálezů si svět musel počkat, než budou k dispozici cenově dostupné technologie, které původní myšlenku podpoří. Rozšířenou realitu už dnes běžně zvládají chytré telefony a tablety.

V implementaci vedou Spojené státy a Čína

Podle výzkumu společnosti Capgemini mezi více než 700 společnostmi z roku 2018 se v následujících třech letech bude implementací rozšířené reality zabývat téměř polovina firem. Pro automotive by se podle některých měla stát dokonce naprostým standardem. Celosvětově vedou v zavádění AR Spojené státy, následované Čínou, Francií a Německem.


Výzkumu společnosti Capgemini

Společnost Boeing využila rozšířené reality při montáži kabeláže letadel a poskytla svým technikům pokyny a schémata v AR, tím snížila výrobní čas o 25 %, zvedla produktivitu o 40 % a eliminovala chybovost. Podobné výhody lze ale získat i v dalších průmyslových oborech. V automotive a výrobě obecně může AR pomoct zvýšit efektivitu, produktivitu a výrazně ušetřit čas. Jak? Například při kontrole kvality nebo na montážních pracovištích.

Montáž pomocí rozšířené reality

Při montáži dokáže rozšířená realita usnadnit práci operátora výroby i čas na případné předělání. Díky AR lze zobrazovat instrukce po jednotlivých krocích, ale také v reálném čase upozornit operátora na chybu. Takové řešení zkouší v České republice například Škoda Auto, kde balí palety určené pro export pomocí videomappingu. Projekce vždy promítne krok za krokem obrázek požadovaného dílu a jeho umístění na paletu, v případě chybného umístění část obrazu zčervená.

Podobných příkladů lze v průmyslu najít celou řadu. V současné době se rozšířenou realitou zabýváme a na montážních pracovištích vidíme zejména následující benefity jejího zavedení:

  • snížení doby výroby,
  • eliminace chyb,
  • zvýšení kvality finálních výrobků,
  • postupné zobrazování pokynů,
  • rychlejší proces zaškolení pracovníků.

Kontrola kvality v rozšířené realitě

Výrobky, které jsou standardizované tvarem, rozměry a dalšími parametry a které zároveň existují ve velkém množství variant, jsou těmi pravými, na které lze AR aplikovat. U některých výrobků jsou navíc rozdíly mezi jednotlivými konfiguracemi pro lidské oko prakticky nerozeznatelné, a to je prostor pro technologii, která dokáže odhalit i drobné odlišnosti.

Kontrola kvality v rozšířené realitě
Kontrola kvality v rozšířené realitě

Příkladem z praxe může být pilotní projekt, který Aimtec realizoval pro významného dodavatele dveřních panelů osobních automobilů. Naším cílem bylo poskytnout nástroj, se kterým pracovníci kvality dokážou vyhodnotit situaci rychle, jednoduše a pokaždé stejně. Rozšířená realita je automaticky upozorní na jakékoliv odchylky od požadovaného stavu a umožní je nejen detekovat, ale také komplexně zaznamenat z pohledu zpětné sledovatelnosti. Nahrazuje tak dlouhý seznam otázek, který musí kontrolor projít u každého dílu.

Benefity AR při kontrole kvality:

  • digitalizace a automatizace procesu,
  • automatické zaznamenání dat pro zpětnou dohledatelnost,
  • eliminace chyb.

Vyplatí se tedy do AR investovat?

I přesto, že je využití rozšířené reality teprve na začátku, vidíme v ní velkou budoucnost. Současné technologie již umožňují dosáhnout uspokojivých výsledků i u běžně dostupného hardwaru, kde klíčovou roli hraje software. Budoucímu rozvoji se v rámci R&D platformy AimtecLab věnuje specializovaný tým vývojářů. Pro implementaci využíváme nejen nejnovější technologie od lídrů trhu, ale také léty ověřené a zatím nepřekonané standardy. Hlavním přínosem Aimtecu je schopnost všechny tyto technologie úspěšně integrovat do jednoho funkčního celku, a plně tak využít možností informačního systému. V našich laboratořích testujeme a připravujeme pro průmyslové nasazení např. videomappingové systémy, speciální ruční skenery nebo pokročilé softwarové nástroje pro AR, jako jsou Vuforia a další.

Sdílejte článek

Top novinky
z oblasti logistiky, IT a výroby.

Přihlaste se k odběru Aimtec Insights

Přihlášením k odběru novinek souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Dostávejte souhrn novinek
ze světa logistiky, výroby a IT do mailu.

Přihlaste se k odběru Aimtec Insights

Přihlášením k odběru novinek souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Mohlo by Vás také zajímat

loading