Válka o data byla vypovězena, výroba není výjimkou

Rostislav Schwob Aimtec
3. 12. 2015 | 3 minuty čtení

Ze světa se na nás hrnou pojmy Industry 4.0, Advanced manufacturing, Smart factory, Internet of Things. Každý z nich říká nepatrně něco jiného, ale najdeme i něco společného. Pojďme se na ně zaměřit z pohledu výrobních dat.

Nové výrazy se shodují v masivním využití počítačové techniky přímo ve výrobě. Mluví se o propojení strojů, výrobků a lidí, o spojení reálného a virtuálního počítačového světa, kde bude vše navzájem propojeno a „samo si to“ bude mezi s sebou sdílet data. Naproti tomu se často setkávám s názorem, že počítačové systémy ve výrobě nepotřebujeme, že IT systém je ve výrobě zbytečná investice. Ať se zdají představy nových iniciativ přehnané, existují dnes výrobní firmy, které nestíhají vyrábět, plán výroby májí dva dny starý nebo i z minulého týdne a po dílně běhá mistr a honí „hořící“ zakázky. Otázka zní, co si z nových iniciativ vzít už dnes. Neměli bychom čekat, až se sny změní v realitu.

Aktuální realizovatelný plán

To je smělý cíl. Příčin, které způsobí, že výroba nejede podle plánu, je nekonečně mnoho. Nejčastěji narážíme na problém s aktualizací plánu s tím, že neexistují nová data o rozpracovanosti výroby. Vybavme výrobu odváděcími místy, nechme odvádět dělníky přímo do informačního systému. Zobrazme jim jejich plán a to, jak na tom právě teď jsou. Nejenom že budeme mít aktuální data, ale ještě stoupne výkon. Výkon výroby lze ovlivnit dostupností strojů a jejich výkonem, a také faktem, zda jedou v taktu nebo podle normy. Hledejme cesty, jak získat ze stroje informaci o tom, jestli jede a vyrábí, seřizuje se, má poruchu, anebo pouze nevyrábí. Nechme na dělníkovi nebo na údržbáři, aby zadal důvod. Sledujme i drobné odchylky od standardního výkonu. Stav strojů a jejich výkon zobrazujme celé dílně, aby to každý viděl. I noční směna bude mít stejný výkon jako ranní.

Totální sledovatelnost

Jsou výroby, kde parametry výroby jsou klíčové pro dosažení požadované kvality každého výrobku, kdy doba „čekání“ výrobku od předchozí operace je pevně daná, kdy do určitého kroku je možné hodně opravit a pak už ne. Označme materiál a výrobky čárovým kódem nebo RFID tagem, použijme sériová čísla, před klíčovými operacemi skenujme sériová čísla všech nebo vybraných komponent a propojme informační systém se strojem. Pak IS povolí práci stroje, pouze pokud jsou splněny všechny podmínky. Zároveň zpětně uchová všechny potřebné parametry stroje pro zpětné vyhodnocení nebo jako důkazní materiál.

Kvalita

Když už jsme vybavili výrobu sběrnými místy, terminály, nechme operátory zadávat i vadné kusy a důvodové kódy. Někde to může být i úkol kvalitáře. Pokud potřebujeme kontrolovat a řídit kvalifikaci dělníků, nechme, ať se přihlásí k výrobní zakázce, a zobrazme jim stav, kdy nastaly změny výrobního postupu.

Údržba

Pokud nám údržba zadává důvodové kódy, může i zadat zahájení a ukončení údržby. Při poruše stroje pošle IS údržbě sms a my pak jednoduše vyhodnotíme, za jak dlouho dorazili, zda například nepracovali na jiné poruše.

Výrobní data jsou neskutečně cenným pokladem, sbírejme je, vyhodnocujme a posunujme výrobu kupředu. Nesbírejme data, která nevyhodnocujeme. Důvodem není, že nejsou cenná. Odpovědi na otázky „jak“ hledejte pod zkratkami MES, APS, LES, WMS, MOM, QMS.

Sdílejte článek

Top novinky
z oblasti logistiky, IT a výroby.

Přihlaste se k odběru Aimtec Insights

Přihlášením k odběru novinek souhlasím se zpracováním osobních údajů.

loading