Integrace cloud a on‑premise systémů

Lukáš Rampa Aimtec
12. 12. 2015 | 3 minuty čtení

Trendem poslední doby je využití systémů v modu Software jako Služba (SaaS). Společnosti nejčastěji využívají SaaS pro agendy, které se přímo netýkají jejich hlavního předmětu podnikání, ale stále častěji do cloudu přesouvají i části hlavních podnikových systémů.

Jednou z překážek využití systémů v modu SaaS (Software as a Service) bývá integrace, nebo spíše ne-integrace cloudových systémů se systémy provozovanými na vlastních serverech tzv. on-premise. Integraci je možné realizovat prostřednictvím vlastního integračního nástroje. Pokud společnost žádný takový nástroj nevlastní, nabízí se využití integrační platformy, která běží taktéž v cloudu, takzvané Integration Platform as a Service (iPaaS). Tento model je v principu stejný jako SaaS, kdy zákazník neprovozuje integrační SW na svých serverech, ale pronajímá si potřebnou funkčnost na měsíční nebo roční bázi. Systém provozuje jeho poskytovatel na vlastních serverech.

Integrační platforma HCI

Společnost SAP považuje SaaS za strategickou součást IT sektoru. Aby pomohla svým zákazníkům efektivně integrovat on-premise systémy se systémy provozovanými v cloudu, vyvinula integrační platformu HCI (HANA Cloud Integration), která je zákazníkům poskytována jako služba.

Funkcionalita HCI se skládá ze dvou základních částí, HCI Process Integration a HCI Data Integration. HCI Process Integration slouží k vzájemnému propojení procesů, realizovaných v jednotlivých systémech. Uzavření zakázky v CRM v cloudu tak může například automaticky vyvolat založení nového zákazníka v on-premise ERP systému. Nespornou výhodou HCI Process Integration je kompatibilita se SAP NetWeaver Process Orchestration, v HCI je možné přímo použít konverze zpráv vyvinuté původně pro Process Orchestration. HCI Data Integration najdou využití všude tam, kde je třeba transformovat dávkově data mezi systémy. Příkladem je například pravidelná aktualizace katalogu v e-shopu nebo synchronizace seznamu zaměstnanců mezi HR systémem v cloudu a ostatními on-premise systémy.

SAP a Aimtec usnadní implementaci

Společnost SAP se snaží náročnost propojení systémů maximálně snížit. Cestou ke snížení nákladů na integraci je využití některých z hotových integračních balíčků, které jsou k dispozici v HCI katalogu. Katalog v současnosti obsahuje balíčky pro integraci SAP systémů (ERP, SuccessFactors, Cloud for Customers atd.), je ale otevřený SAP partnerům, kteří mohou do katalogu vystavit balíčky pro integraci s dalšími systémy. Obsluha celého systému probíhá prostřednictvím moderního uživatelského rozhraní v internetovém prohlížeči. Vývoj integračních procesů je možné provádět také ve vývojovém prostředí založeném na platformě Eclipse.

Společnost Aimtec se věnuje problematice integrace systémů téměř od svého vzniku. HANA Cloud Integration je vítaným členem rodiny podporovaných integračních nástrojů, které Aimtec svým zákazníkům pomáhá implementovat. HCI specialisté poskytují služby v oblasti návrhu integračních procesů, vývoje konverzí formátů dat a plné podpory HCI v produktivním provozu. Kromě poskytování implementačních služeb Aimtec také pracuje na přípravě integračních balíčků pro HCI katalog. Balíčky Aimtecu usnadní zákazníkům využití HCI zejména v oblasti B2B integrace.

Sdílejte článek

Top novinky
z oblasti logistiky, IT a výroby.

Přihlaste se k odběru Aimtec Insights

Přihlášením k odběru novinek souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Dostávejte souhrn novinek
ze světa logistiky, výroby a IT do mailu.

Přihlaste se k odběru Aimtec Insights

Přihlášením k odběru novinek souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Mohlo by Vás také zajímat

loading