Jak vypadá EDI komunikace v automobilce Fiat Chrysler Automobiles

Pavel König Aimtec
3. 12. 2015 | 3 minuty čtení

Sedmá největší automobilka na světě, FCA – Fiat Chrysler Automobiles v USA, podporuje proces elektronické komunikace se svými dodavateli pomocí zasílání tzv. feedback messages. Tento postup přináší výhody oběma stranám – automobilovému výrobci i dodavatelům.

Koncern FCA využívá pro komunikaci s dodavateli nástroj, který eliminuje a snižuje možná rizika v dodavatelském řetězci. Přijme zprávu od svého dodavatele, potvrdí ji a zpět zašle tzv. feedback message. Dodavatel tím obdrží okamžité informace, zda avízo o dodávce (ASN) zákazníkovi došlo a „propadlo“ se do jeho ERP systému. Možné chyby ze strany dodavatele nenaruší proces příjmu, protože FCA informuje své dodavatele o vzniklých chybách okamžitě. V případě chyby jim neposílá zatíženky, jak je to běžné v některých evropských automobilkách. Dodavatelé tak mohou bezprostředně provést nápravné opatření, aniž by to zatížilo jednu nebo druhou stranu.

FCA vychází v komunikaci s dodavateli z katalogu, kde je definováno 824 chybových hlášek a upozornění. V případě nesouladu posílá důvodový kód, například poškozené obaly, produkt v jiném obalu, nesprávné nastavení kumulativních čísel atd. FCA tak má nastavenou komplexní validaci procesu dodávek, která vede ke zvyšování kvality přenášených dat a jejich obrazu v ERP systémech. Zásadně tím snižuje riziko nepřesnosti dodávek.

Jak to vidí Odette

Obdobný způsob potvrzování příjmu zprávy od dodavatele navrhla také nedávno organizace Odette pod názvem „Automated Response to Despatch Advice“. Rozšířila navíc komunikaci o poslední krok, zprávu RECADV informující o počtu kusů, které byly z konkrétní dodávky od dodavatele automobilkou přijaty, nebo byly odmítnuty jako vadné. Tento přístup ale prozatím u evropských OEM nenašel uplatnění.

Proces potvrzování příjmu vypadá následovně: dodavatel pošle automobilce avízo o dodávce DESADV. Zpráva je u OEM potvrzena na úrovni EDI systému. Automobilka zašle dodavateli zprávu CONTRL, kdy potvrzuje příjem avíza a informuje o chybách v syntaxi. Následně je avízo integrováno do ERP automobilky včetně kontroly obsahu zprávy. Pokud je například chybné číslo dílu, odejde od OEM dodavateli zpráva APERAK. V případě koncernu FCA se používá zpráva Application Advice (824).

Zkušenosti z projektu v americké společnosti YFS

Tento článek vychází ze zkušeností konzultantů společnosti AIMTEC z projektu pro americkou firmu YFS Automotive Systems, Inc. YFS představuje Tier 1 dodavatele do koncernu FCA specializujícího se na design, vývoj a výrobu palivových nádrží do automobilů. Předmětem zakázky pro závod v Tennessee bylo nasazení nástroje TradeSync Integration Manager pro EDI komunikaci se zákazníky a dodavateli a implementace modulu SD (obchod a distribuce) v podnikovém informačním systému SAP.

Sdílejte článek

Top novinky
z oblasti logistiky, IT a výroby.

Přihlaste se k odběru Aimtec Insights

Přihlášením k odběru novinek souhlasím se zpracováním osobních údajů.

loading